Orşit yumurtanın (testis’in) iltihaplanmasıdır. Yumurtanın hemen arkasında bulunan sperm kanalının iltihaplanmasına ise Epididimit ismi verilir.
İster epididimit ister orşit olsun, Hasta doktora, mevcut yumurtada ağrı-şişlik-kızarıklık bulguları ile gelir. Şikayetlerin başlaması, 12-24 saatte belirginleşir.
Epididimit veya orşit de fizik muayne yeterli olacaktır. Fizik muaynede ele gelen ağrılı ödemli kızarık palpabl testis ve epididimit tespit edilir.
Eğer Fizik Muayne yeterli olmazsa, Yumurtalıkların doppler USG’si ve basit bir kan sayımı, tanı için yeterli olacaktır. USG’de iltihaba bağlı artmış kan akımı cok rahatlıkla görülecektir..
Özellikle genç erkeklerde meydana gelen orşitte hekim her zaman Kabakulak orşitini hesaba katmalıdır. Kabakulak Orşit tedavi edilmezse sperm değerlerinde %30 a yakın geri dönüşümsüz kayıp meydana getirebilir.
Tedavide yaklasım medikaldir. Antibiyotik + Ağrı Kesici verilmesi şarttır.
Yatak istirahati önemlidir. İstirahatte yumurtaların altına küçük bir destek koyarak, yumurtaları olabildigince yukarı kaldırmak, gerekirse yumurtalara soguk uygulamak faydalı olacaktır.
Testis Tümörleri, diğer Ürogenital Sistem tümörlerine göre daha seyrek gördüğümüz tümörlerdir(Yüzbinde 3). En sık 20 ile 30 yaş arasında görülür. Çocukluğunda İnmemiş testis öyküsü bulunanlarda 14 kat daha sık karşımıza çıkar. Sık görülmeyen bir tümör olmasına rağmen oldukça kötu karakterlidir.
Hastalar; Yumurtada, Son donemde belirginleşen ele gelen-ağrısız–kitle tarif ederler.
Fizik muaynede testiste ağrısız ele gelen kitle tespit edilir. Bunun dışında Yumurtalıklara Doppler USG yaptırmak ve kanda belirli bazı tümör marker lara baktırmak da (Beta HCG, AFP) tanının doğru konulabilmesi icin yeterli olacaktır.
Yumurtada tümör tespit edildiğinde, en kısa zamanda; aksi-özel bir durum belirtilmedigi taktirde cerrahi olacak testisle beraber tümörün komple cıkarılması gerekmektedir. (Radikal Orşiektomi Ameliyatı)
Radikal Orşiektomi yani testisin tümörle beraber komple cıkarılmasından sonra patoloji sonucuna göre tümörün evrelemesi yapılır. Bundan sonra gerkirse tüm vucut Tomografisi cekilerek tümörün uzak organ yayılımı araştırılır. Bu araştırmalar ışığında ek tedaviye ihtiyaç olup olmayacağına karar verilir.
Testis tümörleri erken teşhis edilip, tedavi edildiğinde yüz güldürücüdür. Bunun dışında Cerrahi sonrası Tümör evresine bağlı olarak Radyoterapi ve Kemoterapiden de cok guzel fayda görebilirler.